Drie digitale trends die de zorg nog beter maken

24 januari 2018
Auteur: Maarten Stevens

Van 20 januari tot 26 januari staat de digitalisering van de zorg centraal tijdens de E-healthweek. Veel zorgverleners maakten al kennis met digitale toepassingen op de werkplek. E-Health is dan ook niet meer weg te denken. De komende jaren heeft een aantal digitale trends invloed op de E-health in Nederland. Drie trends vallen bijzonder op!

Augmented reality

Virtual reality is helemaal hot. Augmented reality kennen veel mensen minder goed. Bij virtual reality ben je even in een andere wereld. Dit maakt het prima inzetbaar voor pijnbestrijding of bijvoorbeeld exposuretherapie bij fobieën. Er kleeft echter ook een nadeel aan. Zoek maar eens op Youtube op VR fails en je ziet mensen bij bosjes vallen omdat ze geen contact meer hebben met de omgeving.

Augmented reality voegt iets toe aan de realiteit. Je ziet dus wat om je heen gebeurt en daar wordt iets aan toegevoegd. Bijvoorbeeld blokken op tafel die je moet opstapelen. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden. De wereld is je oefenruimte geworden zonder dat je veel fysieke materialen hoeft te hebben. Een patiënt met een botbreuk is daardoor ineens instaat om fysiotherapie te doen aan de keukentafel. En kinderen komen in beweging doordat ze buiten lieve draakjes kunnen zoeken.

Augmented reality maakt het ook mogelijk het onzichtbare zichtbaar te maken. Waar zit je milt? Augmented reality scant het lichaam en laat het zien. In welk tempo moet je waar precies reanimeren? Augmented reality laat het je ervaren. Met de komst van de HoloLens zal dat nog betere toepassingen krijgen.

Smartphone

In de zorg is er steeds meer oog voor het voorkomen van problemen. Hierbij gaat het in veel gevallen om een gezonde levensstijl. Beweeg ik genoeg? Eet ik gezond? Allemaal vragen die nu relevant zijn. We dragen allemaal een minicomputer met ons mee die dit kan meten: onze smartphone. Hoeveel stappen heb ik gezet? Hoeveel calorieën heb ik vandaag gehad? Wat is mijn stressniveau? Binnen E-health is het meten relevant. Onze smartphone meet al veel maar kan nog veel meer meten.

De smartphone zorgt ervoor dat behandeling niet altijd in een (zieken)huis plaats hoeft te vinden. Als je de smartphone combineert met augmented reality krijg je na een chemokuur een revalidatiewandeltocht met lotgenoten door de buurt. Bewegen en tegelijk delen van je ervaringen.

De wereld was al onze speeltuin maar nu kunnen we met de smartphone ook meten wat we in die speeltuin doen. De arts hoeft niet meer te hopen of we de oefeningen thuis goed doen of überhaupt wel doen. Hij kan het monitoren en zelfs zijn behandeling aanpassen op de data die de smartphone genereert. Met de smartphone is de zorg niet meer beperkt tot het ene contact met de behandelaar als er iets mis is. Met de smartphone is er continuïteit in preventie, diagnose als behandeling mogelijk.

Data

Data is in een van de belangrijkste winsten van E-health. Artsen en behandelaren weten één ding zeker: De patiënt doet nooit wat is voorgeschreven. Medicatie wordt eigenhandig verminderd, vermeerderd of gestopt. Fysiotherapie-oefeningen worden niet gedaan of verkeerd gedaan. De behandelaar vaart meestal op gekleurde informatie van de patiënt.

Met E-health is het mogelijk zicht te krijgen op allerlei zaken die van belang zijn zonder de kleuring van de patiënt. Zijn de oefeningen gedaan? Hoe lang zijn ze gedaan? Zijn ze correct uitgevoerd? Wat was het foutpercentage? Was er verschil tussen links of rechts? Hoe zit dit in de lijn van de vorige oefeningen? Met een blik op de gegevens krijgt een arts ineens zicht op alles wat vroeger niet zichtbaar was. Kinecten, smartphones en tablets slaan het allemaal op. Data wordt ook nauwkeuriger. 8D Games werkt bijvoorbeeld aan een VR diagnosegame die een afwijking heeft van 0,01% terwijl dit vroeger met het oog werd gedaan en een afwijking van 3% a 4% gebruikelijk was.

En dat gaat alleen nog maar over patiënten. Wat denk je van personeel? Iedereen kent de trainingen waarvan je achteraf denkt: snappen ze het nu wel of niet? Scholing kun je digitaal doen in bijvoorbeeld een serious game. De uitslagen verzamel je en direct heb je digitaal: intuberen snappen ze maar katheteriseren niet. Dan kun je gericht bijscholen! Data in E-Health maakt het mogelijk om gericht te behandelen en zelf als de patiënt thuis is op data de behandeling bij te struren.

Kortom: E-health is niet meer weg te denken uit de zorg. Als E-heath goed toegepast wordt, maakt dat de zorg een stuk beter!

Serious games in de zorg: zorgenkindje of serieus spel?

11 januari 2018
Auteur: Maarten Stevens

Een game inzetten om gedragsverandering te bewerkstelligen, dat is serious gaming. Toenemende technische mogelijkheden en nieuwe inzichten over gedragsverandering zorgen voor ongekende resultaten. Werken aan lichaamsbeweging, gezonder eten, beter samenwerken, een betere lichaamshouding tijdens het werk, allemaal voorbeelden van doelen waaraan je werkt met een game.

Op 23 januari – tijdens de EHealth week – praten we met elkaar door wat er nodig is om een serious game écht te laten slagen. U bent daarvoor van harte uitgenodigd!
Wat is ervoor nodig om ervoor te zorgen dat een game gespeeld wordt? Dat de game positief gewaardeerd wordt door de eindgebruiker én leidt tot het gewenste resultaat? Daarin spelen de game-ontwikkelaar en de opdrachtgever samen een belangrijke rol.Lees verder…

Serious game met gebarentaal

27 oktober 2017
Auteur: Maarten Stevens

In samenwerking met Stichting Pento ontwikkelen we een serious game met gebarentaal. Kinderen die slechthorens of doof zijn kunnen gebarentaal leren. Maar communicatie gaat natuurlijk tussen twee of meer personen dus niet alleen het kind moet de gebarentaal leren. Ouders, opa en oma, broers en zussen, de oppas, buren, vrienden moeten zich verdiepen in gebarentaal om te communiceren met de kleine. Gebarentaal leren is best een beetje onwennig. Daarom kwamen we op het idee om een serious game met gebarentaal te ontwikkelen. Op deze manier kan men spelenderwijs kennis maken met gebarentaal.Lees verder…

Serious game design

12 oktober 2017
Auteur: Maarten Stevens

Veel mensen denken bij design aan hoe iets er grafisch uit ziet. Maar als we het hebben over serious game design bedoelen wij juist een manier van denken en ontwerpen waarbij je een probleem oplost. Want met serious games heb je een doel die je wil bereiken en om dit goed te bereiken heb je dus een goed design nodig wat ook echt je probleem oplost.
In dit blog gaan we wat dieper in op de werkwijze bij ons serious game design tijdens een project.
Lees verder…

Valpreventieweek: game on!

5 oktober 2017
Auteur: Maarten Stevens

Deze week staat in het teken van valpreventie.
valpreventieweekOuder worden betekend dat spiermassa afneemt, het reactievermogen trager gaat worden en we sneller vermoeid raken. Allemaal ingrediënten die er toe leiden dat we sneller vallen.
Vaak is dit het begin van een lang en pijnlijk proces van revalidatie. Sommige ouderen komen na de val niet meer op het oude niveau.
Daarom is deze valpreventieweek van belang om te zorgen dat we actief zorgen dat we gezond ouder worden.Lees verder…

Met gamification op reis naar Zuid Frankrijk

11 september 2017
Auteur: Maarten Stevens

De afgelopen zomer ging ik met mijn gezin naar Zuid Frankrijk op vakantie. 1300 kilometer rijden waar we ongeveer 13 uur over gedaan hebben. Samen met mijn vrouw reden we om en om terwijl de kinderen op de achterbank zich vermaakten.
Maar hoe houd je dat vol 13 uur achter elkaar in een auto? Met gamification op reis naar Zuid Frankrijk werd het een stuk dragelijker.Lees verder…

8D Games: Grootse plannen, gave serious games

1 september 2017
Auteur: Maarten Stevens

De vakantie is inmiddels bijna voorbij. Bij 8D Games hebben we echter niet stil gezeten. We hebben namelijk grootse plannen en gave serious games die gemaakt moeten worden. Er zijn namelijk nog zo veel gebieden waarin een gave serious game het verschil kan maken.
Als 8D Games zijn we daarom druk bezig met het inzetten van gametechnieken voor de gezondheidszorg, onderwijs, toerisme en trainingen.
Hieronder een overzicht van een aantal projecten waar we komende periode mee aan de slag gaan.Lees verder…

Location based game voor Leeuwarden Cultuerele Hoofdstad 2018

27 juni 2017
Auteur: Maarten Stevens

De tijd dat je games alleen thuis speelt achter een computer met grote monitor zijn al lang vervlogen. Door de komst van de smartphone met GPS en gyroscoop is de wereld onze speeltuin geworden. Niet alleen kunnen we nu overal ter wereld onze spelletjes spelen. We kunnen zelf de wereld in onze games betrekken als onderdeel van het spel. Dat noemen we een location based game. Dit bied oneindige mogelijkheden voor onder andere toerisme en cultuur.Lees verder…