Cyberpesten: Help Vera

De pubertijd is voor jongeren één grote ontdekkingstocht met veel moeilijke dilemma’s. Bijvoorbeeld over seksualiteit, drank, drugs, social media, pesten, etc. Jongeren krijgen hierbij te maken met allerlei situaties waarin ze zelf hun grenzen zullen moeten leren aangeven. Dit gaat met vallen en opstaan.

Ouders en docenten willen jongeren hierbij graag helpen, maar jongeren staan hier niet altijd voor open. Een lange monoloog over wat jongeren wel en niet mogen vinden jongeren saai en werkt vaak averechts. Dit geldt ook voor andere educatieve toepassingen. Maar hoe dring je dan wel door tot jongeren?

Wij geloven dat je jongeren zelf moet laten ontdekken wat de consequenties zijn van hun gedrag. Samen met Online Media Koffer en Beeldkrullend hebben we daarom een game gemaakt over cyberpesten. Spelenderwijs kunnen jongeren dan hun eigen grenzen verkennen. Zo heeft een les meer effect.

Het spel draait om een meisje dat privéfoto’s naar haar vriend heeft verstuurd (sexting). Als die relatie echter uit gaat blijkt al snel dat heel de school de foto’s heeft gekregen. Op Twitter word het meisje door een fake account gepest en op Youtube verschijnt er een filmpje waarin ze met de dood bedreigd word. Aan de jongeren de vraag: wie is de dader? En welke rol kunnen ouders, de school en jij hierin spelen?

Het spel over cyberpesten is geschikt voor voortgezet onderwijs en het MBO. Door middel van dit spel worden de serieuze vraagstukken uit het leven van jongeren een stuk laagdrempeliger. Zo wordt het voor docenten en ouders gemakkelijker om dit te bespreken. Zo zorgt het plezier van een game voor een blijvend effect in het gedrag van jongeren.