Emotieherkenning met de kinect en webcam

Hoe een patiënt zich echt voelt is vaak een raadsel voor een zorgprofessional. Helemaal als de patiënt alleen op zijn of haar kamer zit. Vaak komt men er daardoor in de psychiatrie pas te laat achter dat iemand al lange tijd boos of verdrietig is. Dat ontdekt men pas als diegene in woede uitbarst en zichzelf of de kamer schade toebrengt.

Ook in andere situaties is het interessant om te weten wat voor emoties iemand heeft. Bijvoorbeeld tijdens een onderzoek, tijdens het testen van reclame materiaal of bij het spelen van een game. Uit die informatie kun je namelijk veel afleiden. Is iemand gefrustreerd? Of verbaasd? Maar hoe kun je dat meten?

Samen met de Universiteit van Amsterdam is het 8D Games gelukt om emotieherkenning te koppelen aan de camera van een laptop of bijvoorbeeld de kinect. Algoritmes checken de gezichtsuitdrukking en vertalen dat in een emotie. Zo kun jij dus eenvoudig meten welke emotie iemand heeft.

Met onze oplossing kan de verpleging bijvoorbeeld een seintje krijgen als de patiënt in kamer 7 al 5 minuten boos is. Hierdoor kan het personeel dan op tijd ingrijpen, voordat het te laat is. Ook hebben we de emotieherkenning gekoppeld aan een kinect, zodat we kunnen meten wanneer een spel frustrerend is en wanneer het plezier geeft.

Hieronder zie je een video waarin we de emotieherkenning gekoppeld hebben aan de Hue lamp van Philips. Als de emotie verandert verschijnt er een andere kleur in de lamp. Zo hoeven we nooit meer te raden wat iemand voelt. Wil jij weten hoe je emotieherkenning kunt inzetten in de zorg, marketing of training/onderwijs? Vraag dan nu een demo aan.