Machinekamer Simulator

In veel gevallen is het niet mogelijk om bepaalde situaties daadwerkelijk in de praktijk te oefenen. Bijvoorbeeld omdat de gewenste situatie moeilijk is na te bootsen, omdat dit veiligheidsrisico’s met zich meeneemt of erg duur is. Maar het is wel belangrijk dat personeel goed voorbereid is op dergelijke situaties, want anders loopt alles helemaal mis.

Gelukkig kun je dan met een simulator game wel alle situaties tot leven brengen. Zo kan het personeel in een veilige omgeving oefenen. Men hoeft hiervoor dan geen machines stil te zetten en geen onnodige risico’s te nemen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Machinekamer simulator die 8D Games heeft ontwikkeld voor de leerlingen van het Maritiem Instituut Willem Barentsz.

Voorheen oefenden de leerlingen van het Maritiem Insitutuur op een echt schip met de werking van de machinekamer. De belangrijke situaties konden niet geoefend worden omdat het risico hiervan te groot was, zoals bijvoorbeeld rampscenario’s. Daarom ontwikkelden wij een machinekamer simulator waarmee het personeel alles kan oefenen in een veilige omgeving. Ook situaties als een black-out, waarin het personeel niks kan zien en waarbij in het echt dus veel fout zou kunnen gaan.

Zoals in de video hieronder te zien is staat de brug in contact met de simulator en kunnen er vanuit de brug commando’s worden doorgegeven. De simulatie wordt getoond op een groot scherm, maar dit is ook te combineren met virtual reality en augmented reality. Een training wordt dan net echt!