SoVaTASS

Jongeren met een Autistisch Spectrum Stoornis (ASS) hebben vaak moeite met sociale vaardigheden. Natuurlijk is autisme een vergaarbak aan uiteenlopende diagnoses. Zo heb je jongeren waar amper contact mee te krijgen is tot jongeren die gewoon meekomen op school en vriendjes hebben. Maar vaak zie je dat het inschatten van sociale situaties net even wat moeilijker gaat. Dat kan variƫren van een vriendje vragen of hij komt spelen tot omgaan met kritiek, een gesprek voeren of iemand groeten.

Geregeld merkt de persoon met een Autistisch Spectrum Stoornis zelf dat het lastig gaat. Iets wat hij/zij wil lukt niet en geeft dat frustratie. Vaak zie je ook dat ze moeilijke situaties uit de weg gaan en dat hun wereld steeds kleiner word. Hun ouders trekken dan soms aan de bel. Kan mijn kind geholpen worden bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden?
Dat is waar het project SoVaTASS voor is opgezet: Sociale Vaardigheid Training bij Autistisch Spectrum Stoornis.Avartar customizen

Hoe kan een kind met sociale Autistisch Spectrum Stoornis via een device sociale vaardigheden te ontwikkelen? In dit concept zijn we uitgekomen of een woonkamer waar een kinderfeestje aan de gang is. Je mag je eigen avatar vormgeven. Je kan die maken zoals jij er uit ziet. Heb je een bril? Dan geef je er ook een aan je karakter. Ook haar, huidskleur en kleding kun je zo uitkiezen. uit onderzoek blijkt dat spelers die zelf hun avatar vorm kunnen geven meer binding hebben met het spel en daardoor beter het geleerde integreren. Natuurlijk kun je ook een avatar helemaal naar fantasie invullen. Dat staat vrij, de speler is de baas.

Sociale Vaardigheden oefenen

Op het feestje zijn er een aantal uitdagingen die je aan kan gaan als speler. Los je de uitdagingen goed op dan krijg je punten en met je punten kun je weer meer mogelijkheden in het spel unlocken. In de situaties heb je steeds keuzes in hoe je een situatie wil aangaan. Begin je direct met praten of stel je eerst jezelf voor? Vertel je veel over jezelf of stel je anderen een vraag? Zo geeft elke situatie weer een nieuwe uitdaging. Jongeren kunnen het spel gebruiken voor, tijdens en na hun sociale vaardigheid training. Want ook bij deze vaardigheid moet je het vaak oefenen en repeteren zodat het steeds meer een vast onderdeel van je gedrag gaat worden.