Trainingsgame: Zo werkt de provincie

webimg_screencap_v001Als een nieuwe werknemer begint dan komt er veel op je af. Er zijn vaak veel processen en protocollen die men moet leren. Bijvoorbeeld hele praktische zaken, zoals: Waar moet ik ik bezoekers aanmelden? Of hoe loopt het inkoop proces? Zaken die je allemaal nog moet ontdekken. Dit is erg intensief. Helemaal als je alles uit een boekje moet lezen: Saai!

Bij de provincie Fryslan kenden ze dit probleem ook. Hier zijn namelijk veel regels en afspraken waar nieuwe medewerkers, maar soms ook ervaren collega’s, geen kennis van hebben. Als oplossing hadden ze hiervoor vroeger een boekje met alle regels en protocollen. Werknemers vonden dit boekje echter erg droog en saai, waardoor uiteindelijk bijna niemand het goed las. Als een gevolg hiervan werden veel interne regels niet altijd even goed nageleefd. Het boekje miste zijn effect. Maar wat is dan een plezierige en handige manier om de regels over te brengen?

webimg_screencap_v002Toen we dit probleem voorgelegd kregen van de provincie wisten wij gelijk dat een trainingsgame hiervoor de oplossing is. Het saaie en belerende boekje hebben we veranderd in een leuke en uitdagende game die ook nog eens kan meten wat werknemers weten. Hieruit komt een advies over in welke onderwerpen de betreffende medewerker zich nog eens extra moet verdiepen.

De opdracht van het spel voor de spelers is om Grutte Pier en Mata Hari rond te leiden. Zij zijn te gast in het provinciehuis. Het spel begint met het aanmelden van deze gasten volgens de juiste procedures. Daarna hebben deze gasten allerlei uitdagingen voor de spelers. Wie deze opdrachten allemaal weet op te lossen is goed op de hoogte van de regels en protocollen van de provincie Fryslan.

Waar er eerst een boekje was dat niemand wilde lezen is er nu een trainingsgame die werknemers met plezier meerdere keren spelen. Wie zei dat trainingen saai en vervelend zijn? Met een Game wordt alles leuk. Met plezier meer effect!